b8f9xh21om3mxmv0yvne64689qx8ao

Onsdag kl. 12.

Luftalarmen lyder. Sirenerne testes.
Et rammende eksempel på, hvordan vi lader os påvirke af begivenheder, lyde og oplevelser udefra.

Stærke følelser vælder op i mange af os.
(Nogle har måske oplevet, at dette ikke blot var en øvelse.  Jeg husker det fra min barndom, hvor vi hørte den ofte. Altså at sirenerne blev testet).

 

Frygten vokser – naturligvis

Bare den lyd. Hvad det sætter gang i af tanker og følelser.
River os op med rode, fra det vi nu lige havde gang i, i vores trygge dagligdag.

Frygt. Bekymringer.

Frygten for fare – krig og rædsel.

Tanker om hvordan de har det, der hvor det faktisk er krig lige nu. Forfærdeligt. Ukraine. Europa.

Det er tæt på.

Mon det rammer os? Mon det rammer mig? Mine venner. Min familie? Hvad kommer der til at ske?

Ingen ved det. Ingen kender udfaldet. Endnu.

 

Styrer frygten mig?

Frygten for krig har nu afløst frygten for Corona. Før Corona var der noget andet at frygte. Der er noget alle vegne, alle tider, alle steder i verden – i den store verden og i din verden – vi kan gå og frygte, være bange for, og lade os påvirke af og holde os nede.

Men … kan jeg så tillade mig at hygge mig, være glad, lave sjove ting, leve mit liv, når andre flygter og er i en tilstand af evig frygt og overhængende livsfare?

JA! Det kan vi. Det kan du godt. For hvordan skal vi ellers kunne være til i denne verden? Skal vi leve i evig frygt og bekymring?

Det betyder ikke at du accepterer det, der sker, eller er ligeglad med andre mennesker, men blot giver dig selv plads og rum, til at være dig. Der hvor du er.

Jeg siger ikke, at vi skal lukke alt ude, leve i uvished, være ligeglade, men der skabes ”attention” og “alerts” alle steder fra, for at få vores opmærksomhed.

Vi er født med en overlevelsesmekanisme, der sætter kroppen i alarmberedskab, når der er fare på færde (hvilket er godt i andre henseender) og derfor er der er ikke nogen nemmere måde at påvirke os på, end via FRYGTEN.

 

Frygten for … skaber os

Frygten for at dø, frygten for krig, frygten for at leve i uvished og elendighed, frygten for at miste, frygten for at leve, frygten for noget nyt, frygten for ikke at slå til, frygten for at fejle, frygten for hvad de andre tænker, frygten for ikke at være god nok.

Der er så meget vi kan frygte, bekymre os om og fylde os op med.

Men vi kender ikke udfaldet. Og ja, det kan gå rigtig galt. Vores fantasi er nok den bedste til at skabe et (katastrofalt) billede af hvad der kan ske. Men ofte ender det ikke sådan.

Vi kan vælge

Både de unge og voksne, som jeg har i forløb, oplever det, og det fylder meget. Naturligvis. For sådan er vi indrettet.

En konkret frygt for at tage på efterskole, ikke bestå eksamen, blive holdt udenfor, at skille sig ud, ikke kunne finde en kæreste, ikke blive inviteret med til festen, ikke blive valgt på holdet i idræt …

Den der ofte rammer os voksne er … frygten for ikke at slå til, for ikke at være en god nok mor/kæreste/hustru, for at blive fyret, for at der sker vores børn noget, ikke give vores børn nok tid/plads, frygten for at være for meget/lidt, ikke gøre det godt nok, være sådan en der …

Men i selve coachingforløbet, og den udviklende proces det er, får de naturligt en større bevidsthed omkring dem selv, og heraf vokser der noget andet frem.

For livet er så meget andet. Så meget mere end bekymringer og de bånd, som vi ofte pålægger os selv. Vi kan slippe det og leve mere. Vi har et valg!

 

Slip alt det, du ikke kan kontrollere

Derfor er en god øvelse at minimere alt, hvad der påvirker dig i negativ retning, som du (alligevel) ikke kan kontrollere eller kender udfaldet af endnu. Ikke lade det påvirke dig og fylde dig op.

Det har gjort en kæmpe forskel for mig selv, at slippe alt det, jeg ikke kan kontrollere og i øvrigt ikke ved, om det nu i virkeligheden er sådan, som jeg tror det er. For det er det ofte ikke! Det er vores forestillinger. Vores billede af den verden, vi ser. Vores indre frygtmonster, der er på spil!

Og det har givet mig en helt anden opfattelse af verden, og det jeg ser og møder på min vej.

 

Hav TILLID

Vælg TILLID.

Tillid til at konsekvensen ikke er dit værst tænkelige udfald. Mærk efter, hvad der også er.

Du bliver et produkt af det du fylder dig op med, det du tænker og føler.

Så hvad er du også? Hvad fylder også? Hvad vil du være mere af?

Skab den pause. For dig. Det føles så meget bedre, og du kan så meget mere. For fra tillid VOKSER vi:-)

… Og luftalarmen – det var heldigvis bare en øvelse. Som dengang i min barndom, de onsdage kl. 12. Hvor den forsvandt lige så hurtigt, som den kom. Ingen fare på færde.

 

Vi kan alle slippe frygten og bekymringerne

– til dig selv eller din teeanger. Og start rejsen med en mere bekymringsfri og tillidsfuld hverdag.