b8f9xh21om3mxmv0yvne64689qx8ao

I går var jeg til et foredrag med Peter Lund Madsen med titlen ”Når børn og unge får angst”.

Jeg blev mødt af en stuvende fuld foredragssal og det summede af liv og snakken gik. På landsplan er billedet det samme – tæt på udsolgt alle steder …

 

Angst i dagligdagen

Jeg møder også emnet til daglig – i mine samtaler med de unge mennesker, som er i coachingforløb hos mig. Angsten kan fylde meget.

Og det tager vi hånd om.

Snakker om.

Bryder ned.

Tager action på.

Og mærker, hvordan frygten for alt det man tror, vil ske, blot er en frygt – en angst – som ”lever” inde i os.

Angst er nemlig en naturlig følelse, og faktisk en livsnødvendig følelse. For hvis vi ikke kan mærke følelsen angst – stopklodsen – signalet til os om, at vi skal være opmærksomme, så vil vi være frygtløse.

Vi kender den alle af og til. Følelsen popper op, som glæden også kan vise sig.

 

Hvorfor denne følelse af angst?

Det handler også om at forstå, hvorfor vi får denne følelse, i situationer, hvor vi ikke burde få og mærke den.

Og det handler i høj grad også om hvordan vores hjerne er indrettet. Hjernen er ”negativt ladet” – for at vi på den måde kan forudse, være opmærksomme og i alarmberedskab, hvis der skulle være fare på færde.

Kort fortalt, så er vores hjerne bygget til at være bange for dét, der var farligt i stenalderen. Og hjernen har ikke udviklet sig siden.

Men der er bare ikke den samme overhængende fare i hverdagen i dag, som der var i stenalderen. Det opfatter hjernen ikke, og vi kan reagere, som var vi i livsfare, i situationer der er harmløse. Det kan vokse sig stort. Og skabe angst.

  • Vi kan bruge mænger af tid og energi på at bekymre os om alt det, der ikke er sket endnu.
  • Vi bliver vi bombarderet med sanseindtryk og påvirkes i en grad, som vi ikke er blevet påvirket før. Hjernen får ikke ro – alle de impulser og indtryk gør, at den er konstant på overarbejde.
  • Vi får at vide, at vi har alle muligheder, der er så mange valg, der skal tages stilling til, så de unge kan blive helt handlingslammede.

Og hvad er så det her med at “træne angsten”?

Peter Lund Madsen gav udtryk for, at de unge mennesker ikke er vokset op med at være i følelsen af angst i deres dagligdag. Han gav et eksempel fra hans egen barndom, hvor han var en lille knægt, der skulle på spejderlejr. Det var forfærdeligt for ham – havde hjemve – og både fysiske og psykiske tegn på at angstfølelsen havde taget kontrollen over ham. Bange, ked af det, ville væk, ondt i maven, rystede …

Men han blev. Og følelsen forsvandt. Det var forbigående. Alt blev godt igen.

Men sejren og følelsen af at have overvundet det var stor, og jeg er sikker på, at stoltheden har lyst ud af ham, da han kom hjem igen:-)

Han “trænede” sin angst, ved at blive i den. Han mærkede den – ville væk – men blev i den – og oplevede at det gik over.

 

Med træning kommer tro

Det jeg oplever via min coaching, det er, at når vi skal tage de konfrontationer eller oplevelser, der føles ubehagelige, så vil vi hellere passere. Og blive i det vi er i.

Men den personlige udvikling ligger i at gøre noget. Gøre noget andet og få handlet på de ting der fylder, og som vi kan være bange for. Også selvom det er svært.

Og lære, at vi kan komme sikkert ud af situationer, som er ubehagelige. At det ubehagelige, også er en del af os. En naturlig del af det at være menneske.

Det gør vi rigtig meget ud af i mine coachingforløb – at få handlet på dét, der står i vejen. Og acceptere det der er.

Jeg oplever, at glædesfølelsen ved at få set ”frygten i øjnene”, hurtigt overtager, fordi det er så fantastisk rart at få ro på. Og følelsen af at man selv har gjort forskellen, skabt forandringen, den er stærk!

Den vokser vi af. Og de smil og de blik, de unge sender mig, når det sker, det er ubeskriveligt. Det smitter virkelig og rører mig dybt:-)

Og næste gang frygt og angst viser sig, så er de en succesoplevelse rigere, og de vil have nemmere ved at tage action igen.

 

Med forståelse kommer ro

Det er bl.a. noget af det, som jeg også tager op med de unge på min SmartStart – efterskole Workshop og Coachingforløb.

Så de unge får forståelse for mekanismerne bag de reaktioner de – naturligvis – vil få, og samtidig vil

  • Kunne finde ro i, at det er ok, og helt normalt, at være nervøs
  • Få mere tillid til sig selv
  • Kunne bevare troen på, at det nok skal gå
  • Få redskaber til at håndtere angst og bekymringer når han/hun er afsted

Din teenager vil lære at håndtere tanker, følelser og handlinger på en konstruktiv måde, så det bliver lettere at håndtere de ting, der opstår i hverdagen. Han/hun vil få en større indsigt og forståelse for sig selv – og ikke mindst for andre.

Bekymret for dit barn?

Book en gratis og uforpligtende samtale med mig herunder

 

OBS: Fylder angsten så meget, at den er så invaliderende, at det bliver et følelsesmæssigt fængsel at være i, bør man opsøge behandling.

Kærligst

Katrine Michaelsen Søndergaard

Ungecoach og stresscoach